Torvet 6
8464 Galten
86945155

Foredrag

I BIO Huset afholder vi i løbet af året forskellige foredrag.

Dels foredrag arrangeret af BIO Huset selv; men også foredrag livestreamet fra Aarhus Universitets Offentlige foredrag i Naturvidenskab.
Under foredragene fra Aarhus Universitet er der mulighed for at stille spørgsmål til foredragsholderen via SMS.
Livestream visningerne er støttet af Carlsbergfondet og Carlsbergs Mindelegat

Derudover arrangeres der en række foredrag i samarbejde med Ældre Sagen.
I dette regi er følgende foredrag planlagt:

Onsdag d. 24. januar 2018, kl. 14:00: Wild - De sidste vilde steder
Torsdag d. 22. februar 2018, kl. 14:00: Karin Flensborg: Kunsten at holde de unge ud.

Herunder ser du alle BIO Husets programsatte foredrag:

tirsdag 20. februar

Foredrag: På rumsafari blandt Mælkevejens planeter


F

  tirsdag 20. februar

  2t 00min

  Ikke vurderet

  Foredrag: På rumsafari blandt Mælkevejens planeter

  19:00
  F - Sal 1
  VÆLG SPILLETIDSPUNKT
  F
  Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Der er fri entré.

  Midtvejs vil der være indlagt en pause på 20 minutter.

  I aften kommer du med på en svimlende opdagelsesrejse ud i Universet og hører om nogle af de fascinerende anderledes verdener som findes milliarder af kilometer borte.

  Med teleskoper placeret på satellitter i rummet har astronomer gennem de sidste godt 20 år opdaget flere tusinde planeter omkring andre stjerner end vores egen Sol. Disse planeter kaldes for exoplaneter. Exoplaneterne er ikke blot fjerne udgaver af de planettyper vi kender fra vores eget solsystem, men viser en fascinerende variation i opbygning, størrelse, overfladeforhold og baner om deres sol.

  I foredraget ”besøger” vi vandplaneter, klippeplaneter og gigantiske gasplaneter og hører om de forhold som findes på planeternes overflader og i deres atmosfære. Der findes glohede klippeplaneter hvis overflade er dækket af et flydende lavahav, og planeter som hovedsageligt består af flydende vand – et flere tusinde kilometer dybt hav. Andre exoplaneter har kulsorte skyer i en varm gasholdig atmosfære. Undersøgelserne af exoplaneterne har vist at vores eget Solsystems store gasplaneter som Jupiter og Saturn er sjældne, mens planeter på størrelse med Jorden findes i baner om stort set alle stjerner i Mælkevejen.

  På det seneste har astronomernes nye fund af planeter, som minder om vores egen Jordklode, startet en diskussion af om disse nye verdener rummer mulighed for liv som vi kender det her på Jorden. Astronomerne ved Stellar Astrophysics Centre ved Aarhus Universitet har igennem en årrække været knyttet til NASA’s rumteleskop Kepler og har i samarbejde med forskere verden over udnyttet det rumteleskop som er ombord i Kepler til at finde og undersøge nye exoplaneter.

  Aarhus-astronomerne er også udvalgt til at deltage i NASA’s næste exoplanet-mission, TESS, hvor et nyt rumteleskop opsendes i 2018. Desuden deltager Aarhus-forskerne i planlægningen af den europæiske PLATO-satellit som forventes at blive sendt i rummet i 2026. I foredraget vil Hans Kjeldsen fortælle om de seneste nye forskningsresultater og om de muligheder som både disse fremtidige rummissioner og de store jordbasserede teleskoper, som er under opførelse, åbner for.

  Læs mere på https://ofn.au.dk/season/4/foredrag/52.
  Forelæser: Foredrag ved professor i astrofysik Hans Kjeldsen, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

  Foredraget er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
  Biografpremiere: Tirsdag 20. februar
  Instruktion:
  Skuespillere:
  Spilletid: 02:00
  Censur: Ikke vurderet

  onsdag 28. februar

  Tom Buk-Swienty


  F

   onsdag 28. februar

   2t 00min

   Ikke vurderet

   Tom Buk-Swienty

   19:00
   F - Sal 1
   VÆLG SPILLETIDSPUNKT
   F
   Foredrag i BIO Huset:

   Tom Buk-Swienty:
   "Det ensomme hjerte"

   Onsdag d. 28. feb. 2018

   Billetpris 125 kr

   Bestilte billetter skal være afhentet senest en uge efter reservationen


   Tom Buk-Swienty er prisvindende forfatter og en ekstremt dygtig formidler, der altid scorer højt i evalueringerne fra kunderne.
   Tom Buk-Swienty er uddannet historiker, og det bærer hans forfatterskab præg af. Han har blandt andet skrevet den historiske bestseller 'Slagtebænk Dybbøl 18. april 1864', der dokumentarisk fortæller om den skelsættende krig i 1864 og det historiske slag ved Dybbøl. Bogen modtog derudover en række litterære priser, blandt andet Årets Historiske Bog og Søren Gyldendal-prisen. I september 2010 udgav Tom Buk-Swienty 'Dommedag Als. 29. juni 1864 - Kampen om Danmarks eksistens', som er efterfølgeren til 'Slagtebænk Dybbøl'. Bogen handler om den sidste og afgørende fase i krigen 1864, hvor Danmark var tæt på at gå under.

   Tom Buk-Swienty tager i "Det ensomme hjerte" læseren med på en dramatisk rejse gennem det tredje rige. Bogen er fortællingen om den unge tysker Hans Horn, der under anden verdenskrig bliver hvirvlet ind i det nazistiske Tysklands vanvittige krig.

   Bogen er skrevet på baggrund af Hans Horns egne optegnelser. Via hans detaljerede og yderst troværdige erindringer, der bygger på dagbøger og andre samtidige personlige kilder fra krigens tid, og delvist med Hans Horn selv som fortæller, folder Tom Buk-Swienty en stor og usædvanlig fortælling ud om krigen i Europa, set gennem et følsomt og musikalsk menneske, der på første hånd oplevede de politiske forandringer og ikke mindst krigen på tætteste hold.

   Hans Horn emigrerede mærket for livet af krigens rædsler bagefter til Danmark, hvor han blev praktiserende læge og boede frem til sin død i 1989. Først i en sen alder blev han i stand til at omsætte sine oplevelser til ord og billeder. Han skrev det hele ned, men tegnede og malede også alt det dramatiske og skønne, han havde oplevet.

   Da han døde, efterlod han sig et kolossalt, gennemillustreret erindringsværk på over 5.000 sider. Det er dette helt enestående, dokumentariske materiale, der nu via Hans Horns børn, har fundet vej til Tom Buk-Swienty. Bogen er gennemillustreret med Hans Horns egne, stærkt bevægende akvareller.
   Biografpremiere: Onsdag 28. februar
   Instruktion:
   Skuespillere:
   Spilletid: 02:00
   Censur: Ikke vurderet

   tirsdag 20. marts

   Foredrag: Jordens og livets udvikling


   F

    tirsdag 20. marts

    2t 00min

    Ikke vurderet

    Foredrag: Jordens og livets udvikling

    19:00
    F - Sal 1
    VÆLG SPILLETIDSPUNKT
    F
    Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Der er fri entré.

    Midtvejs vil der være indlagt en pause på 20 minutter.

    Jordens og livets udvikling har spejlet hinanden gennem milliarder af år. Jordens udvikling har sat rammerne for livets udvikling, men de levende organismer har også påvirket Jordens geologiske udvikling.

    Siden de levende organismer udviklede evnen til at udnytte energien i Solens lys, har livet overtaget kontrollen med atmosfærens og oceanernes sammensætning, reguleret klimaet, og måske endda haft en afgørende indflydelse på selve den faste Jords kemiske udvikling. Vi vil prøve at se på om livet i virkeligheden er den dominerende geologiske kraft på Jorden.

    I foredraget vil du også blive præsenteret for en ny idé: at eksportere grønlandsk mudder til troperne. Minik Rosing og hans kolleger er ved at undersøge om man samtidig kan skabe et nyt, bæredygtigt erhverv i Grønland og revitalisere de forarmede landbrugsjorde i Troperne, og dermed skabe økonomisk vækst i fattige tropiske og subtropiske områder.

    Læs mere på Læs mere på https://ofn.au.dk/season/4/foredrag/51.
    Forelæser: Foredrag ved professor i geologi Minik Rosing, Geologisk Museum, Københavns Universitet.

    Foredraget er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
    Biografpremiere: Tirsdag 20. marts
    Instruktion:
    Skuespillere:
    Spilletid: 02:00
    Censur: Ikke vurderet